Szem nem marad szárazon

2006.05.04. 20:02 csehgabi

T. Mindenki!

Most nyílik rá először alkalmunk, hogy jelezzük mennyire hálásak vagyunk Nektek. Köszönjük, hogy az elmúlt fél évben ugyanúgy hittetek az iWiW-ben, mint mi. Vittük, amíg bírtuk – nem könnyű a válás. Reméljük, jó kezekbe adtuk az űrhajót.

Külön köszönet az alábbiaknak:

Bacsek György, Bányai Zsolt, Barczi Imre, Bujtor Balázs, Csályi János, Erhart Kornél, Fábián Péter, Gerentsér Imre, Gergely László, Hernádi József, Ihász Sándor, Jalsovszky Pál, Klotz Tamás, Kozma József, Lakatos Márton, Lécz Balázs, Lendvai Gábor, Lepp Gyula, Madarász Anett, Mezei Róbert, Novák Eszter, Pálffy Dani, Pengő Dzsó, Pölöskei András, Ráday Dávid, Salomváry Márton, Simó György, Simon Éva, Tóth Andor, Varga Dániel, Vaszily Miklós, Virgo Crew, Weyer Balázs, Zágoni Balázs.

Ezt a blogot meghagyjuk emléknek, a T csapat más címen folytatja a véletlenül itt megkezdett kommunikációt: http://iwiwgh.blog.hu/

Ezt együtt postolták:

Cseh Gábor, Gordon Ákos, Petrovics Péter, Szantner Attila

44 komment · 1 trackback

józanság

2006.04.29. 05:24 petro

Próbábálunk kijózanodni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

113 komment · 2 trackback

Hétfőn találkozunk

2006.04.22. 22:11 csehgabi

UPDATE(2006.04.24.):
Sajnos nem problémamentes az átállás. Holnap (kedd) reggelre ígérjük most, hogy ha máshogy nem, a régi gépre visszaállva újra megnyitjuk az iWiW-et.
Nem mentegetőznénk, viszont köszönjük a türelmet.Az iWiW működését garantáló szerverek egy részének bővítése miatt a teljes rendszert le kell állítanunk előreláthatólag 24 órára.

Mint a korábban részletezett architektúrán látszik, vannak olyan gépek a szerverfarmban, melyeknek cseréje nem lehetséges üzemszünet nélkül. A mostani váltás reményeink szerint a teljes rendszer terhelhetőségét és sebességét is növelni fogja, tehát végül mindenkinek jobb lesz, mert kellemesebb is lesz iWiW-ezni és - egy tesztelési periódus után - újra meghívóhoz juthatnak a tagok.

Minden komolyabb átállás bonyolult technikai manőver, ráadásul ebben az esetben egy hardverközeli problematika folytán az un. "big endian - little endian" váltást is kezelnünk kell. Jó tudni, hogy ilyen is van.

Nemsokára találkozunk.

474 komment · 1 trackback

Címkék: tech meghívó szerver

Simonyi konferencia

2006.04.03. 00:35 csehgabi

Mint azt testvérblogunk már korábban jelezte, az iWiW-ről tart előadást két nem is olyan rég végzett diák a BME Simonyi konferenciáján holnapután kiskedden.
Előadáshoz prezentáció dukál, méghozzá ilyen settingben nyilván kemény technológiai lingóval. Szóval aki elmegy, készüljön világoskék háttér előtti vésztjoslóan kék felhőkre, melyekben az alábbi szóösszetételek is megtalálhatók:

 • Thumbnail Cache Pool
 • Squid Web Accelerator
 • APP Server Pool
 • lighttpd
 • Memcached
 • Lucene
 • OSCache
 • 1100 Req/sec
Ahogy a konferencia programjában áll: "Előadásunkban felvázoljuk a szerverfarm logikai és fizikai felépítését, a feladatok elosztását és a hálózati technológiákat. Végül ismertetjük a felmerült skálázási problémákat és azok megoldását."

105 komment

A gyakran ismételt kérdés - vissza az alapokhoz

2006.04.03. 00:08 csehgabi

Újságírók ugyanazokat a kérdéseket teszik fel, amiket már más újságírók is feltettek. Eltérés általában csak a fókuszban van, mindenki máshova akar kilyukadni. Van egy kérdés, amivel kapcsolatban mindenkinek van már kész válasza is és mégis mindig előkerül. Valahogy így szokás megfogalmazni: "Mitől és mikor indult be az, amit az iWiW robbanásának hívunk?".
Most, hogy ezzel foglalkozunk, egy régi adósságot is rendezünk, mert az eddigi postok nagyrészt feltételezték az olvasó rálátását az WiW-iWiW történet legfontosabb állomásaira.
Tehát a 2002. áprilisában indult WiW-et három és fél éves története után 2005. október 26-án váltotta fel az iWiW. A változás sok más mellett az alábbi újdonságokat jelentette:
 • városokba rendezés
 • felület 15 idegen nyelven
 • bármely tag ismerőseinek egyszerű listázása
 • képfeltöltés lehetősége
 • üzenőfal és belső üzenetküldési rendszer
 • kibővitett személyes profil az adatok nyilvánosságának szabályozásával
 • rendszerüzenetek és külső email értesítés
 • nyílt fórum a topikindítás lehetőségével
 • apróhirdetési rendszer
Azt, hogy az emberek figyelmének milyen szeletét hasítja ki az iWiW, az oldal forgalma mutatja a legjobban. A forgalom alakulása 2005. októbere előtt és után az alábbi ábrán látható:

605 komment

Büntibe vagyunk

2006.03.18. 22:39 Dzsó

Közel száz magyar tagja van az iWiW közösségnek az Egyesült Arab Emirátusokban, ők tegnap óta az alábbi oldalt látják, ha beütik a www.iwiw.hu címet a böngészőjükbe:


 Szerencsére a sok iWiW domain közül még csak ezt találták meg, és az ottani magyarok megkeresésére csak annyit mondtak, hogy nem áll módjukban közölni a tiltás okát. A weblapok szűrése egyébként állami intézmény, jellegzetesen torrent oldalakat tiltanak, de például a skype hivatalos letöltési oldalára is találkozhatunk a fenti képpel...
 Talán mondhatnánk, hogy ez vicces, jómagam csak azért nem teszem, mert az a hölgy, aki megkeresett Dubaiból, nem szívesen van ott és folyamatos honvágyát ezideáig az iwiw csillapította. Most hogy tudja, egyéb címekről is elérheti, talált még egy kevés haladékot... elmondása szerint ez az elsődleges kapocs az itthoniakkal.

245 komment

Címkék: külföldi filter

Ki látta a vasakat?

2006.03.09. 11:41 csehgabi

Az iWiW alatti infrastruktúrát olyan partnerek biztosítják, mint a Sun Microsystems és a T-Online. Mint egy korábbi postban szerepelt, nem egy gépről vagy pár unitnyi rack space-ről beszélünk, hanem valószínűleg egy vagy több szekrényről. Viszont mikor felvetődött a kérdés, hogy teszünk-e fel képeket a gépekről, akkor kiderült, hogy itt cégen belül sem látta még senki az eszközöket.

Azt tudjuk, hogy ilyesmiket látnánk:
Tehát ilyen dobozok vannak egy szekrényben valahol az Adatparkban és arra gondoltunk, hogy biztos lesz legalább egy kedves olvasó, aki járt már arrafelé és látta ezeket a gépeket. Ha nem gyanítanánk, hogy partnereink zokon vehetik, talán versenyt is hirdetnénk, hogy ki tud előbb beküldeni fotót az iWiW gépekről.

Az alábbi kép csak illusztráció

79 komment · 1 trackback

Félmillió regisztrált tag az iWiW-en

2006.03.03. 07:48 csehgabi

Ma reggel regisztrált az ötszázezredik tag az iWiW-en.

Persze ez manapság sokmindent jelenthetne. Itt és most azt jelenti, hogy ma reggel regisztrált az a tag, akinek érkezésével az aktív tagok száma félmillióra emelkedett. Ebben tehát nincsenek benne azok, akiknek a tagsága megszűnt, töröltettek vagy törölték magukat.

Az új csatlakozók száma a héten minden nap 3.000 körül alakult, ami azt mutatja, hogy a meghívók lassan kezdenek elfogyni. Mivel nem szeretnénk minden kerek számról beszámolni a jövőben, ígérjük, hogy legközelebb csak egymilliónál szólunk.

579 komment · 1 trackback

iWiW a térképen

2006.02.27. 10:40 csehgabi

A Kopint-Datorg ZRt. és különösen Bódi Antal stratégiai igazgató jóvoltából térképen is láthatjuk az iWiW felhasználók eloszlását.

Felhasználók száma megyénként és a fővárosban

(a körök átmérője arányos a felhasználószámmal)

108 komment · 1 trackback

Felhasználók megoszlása

2006.02.22. 13:18 marci

Az iWiW indulása óta 20%-kal csökkent a budapesti felhasználók aránya. Ebből látszódik, hogy elkezdődött a lokális közösségek megerősödése az iWiW-en.

53 komment

Címkék: stat felhasználók

Fiatalodunk

2006.02.22. 00:14 petro

A grafikon 2005 novemberben és 2006 februárban mutatja a 14 és 59 év közötti felhasználók arányát. Jól látszik, hogy a 21 év alattiak jöttek fel nagyon. Érdekes, hogy a 40 év felettiek aránya is nőtt, de nem akkora mértékben, mint a 21 év alattiaké. Tavaly november óta 26 évről 25 évre csökkent az átlagéletkor.  

134 komment · 1 trackback

Címkék: stat életkor

Respect (iWiW partnerek)

2006.02.17. 23:22 csehgabi

Itt a blogon eddig nem hangsúlyoztuk, de az iWiW minimum nagy köszönettel tartozik az alábbiaknak:
 • T-Online
 • Virgo Systems
 • prOud.media
 • e-spell
 • Sun Microsystems
 • Varga Dániel
Mindenkit üdvözlünk ezúton is.

83 komment

Címkék: respect

Technológia: III. rész - Cache

2006.02.16. 14:30 bazso

Szigorúan csak érdeklődöknek egy kis betekintést szeretnék nyújtani az iWiW mögötti cache-elési technológiák bugyraiba. Ha nem tudod, hogy az informatikában mit is jelent pontosan a cache szó, hogy mire való, akkor ettől a bejegyzéstől sem leszel feltétlen okosabb.

61 komment · 1 trackback

Címkék: tech szoftver szerver cache squid memcached oscache

Több címzett ismét

2006.02.16. 10:05 petro

Újra engedélyeztük a több címzettnek való levélküldést.

Korlátozások:

 • egyenként lehet csak a címzetteket hozzáadni a levélhez
 • nincs válasz mindenkinek
 • válasz esetén nem lehet módosítani a címzettet

Az iWiW fontos és hasznos alapfunkciójának tartjuk, hogy ismerőseink egy csoportjának lehessen levelet küldeni. A fenti korlátozásokkal remélhetőleg elejét vesszük egy újabb körlevél őrületnek.

Ne égesse senki magát buta lánclevelek továbbításával!

Aki tudja használni az ismerős csoportosítást, az úgyis felelősségteljesen fogja.

60 komment · 1 trackback

Címkék: körlevelek funkció

Licit meghívóra

2006.02.14. 17:38 petro

Néhányan már árverésen próbálnak túladni meghívójukon:

http://www.vatera.hu/item/view/real.php?cod=5958637
http://www.vatera.hu/item/view/real.php?cod=5968828
http://www.vatera.hu/item/view/real.php?cod=6008147

Nem tudom, hogy ez jó-e vagy sem. Szerintetek?

Tegnap egyébként 14.340 új regisztráció volt, oldalletöltésben és egyedi látogatóban is rekord nap (18m PI és 279e egyedi látogató).

UPDATE: techbázis cikk

212 komment

Címkék: meghívó stat árverés

süti beállítások módosítása